Nieuw op het FairTradepad

Bron: Fairtrade.nl

Met een koffer vol ambities kom ik aan in Thailand. We hebben nogal wat plannen voor nieuwe producten en willen de bestaande producten fors laten groeien. En daarvoor moet iedereen in de keten op scherp staan. Mijn programma voor de komende tijd is dan ook overvol.

 

Martin Boon, Development Manager: ‘Ik trap af bij onze beoogde leverancier voor de kokosmelk die verwerkt zal worden in een aantal nieuwe producten. Zij zijn nog niet Fairtrade en willen dat graag worden. Het gaat hier niet om kleine boeren: onze meerwaarde komt ten goede aan de 250 medewerkers van de boerderij waar de kokosnoten worden verbouwd en de fabriek die er kokosmelk van maakt. Zij kunnen straks beschikken over een eigen fonds waar iedere liter verkochte fairtrade kokosmelk een kleine bijdrage aan levert.

100 Vragen
Eerst geef ik samen met mijn vaste Thaise fairtrade partner Manasman – zeg maar Kookie – een Fairtrade training aan management en staf. We bespreken het beheer van het fonds, de besteding van het geld (vooral aan welzijn en empowerment van de medewerkers) en dat seizoenarbeiders ook mee delen. Aan het eind van de sessie lijken de meesten enthousiast, al leven er in zo’n beginsituatie altijd 100 vragen.

De vaart erin
Daarna rijden we naar de kokosnotenboerderij. Ook daar leggen we uit wat fairtrade is en hoe het bijdraagt aan ontwikkeling. We bekijken de huisvesting van de medewerkers: vaak is dat een van de eerste zaken die vanuit het fonds kan worden verbeterd. We vertrekken een paar uur later met de afspraak dat Kookie een volgende keer met hen door de fairtrade standards heen loopt, aan de hand van een checklist die aangeeft waar eventueel de gaten zitten. In december ga ik ook terug, om het plan van aanpak te bespreken. We willen er de vaart inzetten, om de nieuwe producten zo snel mogelijk op het schap te krijgen.’

De brandveiligheid is een van de vele aspecten die ik standaard bij de huisvesting bekijk.